Att köpa bil kan ge vem som helst huvudbry. Ett bilköp kan finansieras på en rad olika vis, bland annat genom privatleasing eller billån. Men vilket sätt är egentligen det smartaste? Det kan varierar stort mellan olika individer, dels beror det på finansiella möjligheter, var du bor, eller hur långt du kör per år, allt spelar in i slutpriset på en bil och man ska inte enbart stirra sig blind på bilens pris. Kostnader kan variera stort gällande bland annat, försäkring, skatt och bränsle. Fortsätt läs så kommer det några förslag på en smart finansiering.

shutterstock_338171135Köpa eller privatleasing?

Innan man köper sin bil ska man först bestämma sig om man ska köpa eller leasa. Privatleasing är idag ett mycket bra alternativ till att köpa en bil. Det positiva med privatleasing är att det är helt riskfritt. I månadskostnaden ingår service, nybilsgaranti, nya däck som räcker för hela perioden och ingen besiktning är nödvändig dom första tre åren. Vill man köpa en bil så blir i regel månadskostnaden mindre, men det kan skilja ganska mycket mellan olika långivare och försäkringsbolag. Se till att du alltid jämför lån och försäkringar innan du bestämmer dig för vilket som är bäst.

Räkna på alla bilens kostnader

En smart bilfinansiering är viktigt för hushållskassan, speciellt om ekonomin är känslig för stora utgifter. I vissa fall kan personer tjäna på att exempelvis leasa, för det är enklare att göra upp en budget på vad bilen kommer kosta. Var smart när du gör ditt bilköp, köper du en begagnad bil med dyra servicekostnader är det inte säker den i det långa loppet blir billigare än en nyare bil. Tänk också på att små kostnader som exempelvis fakturaavgift under en hel låneperiod blir en ganska stor summa, ett tips är att använda autogiro. En smart bilfinansiering innebär att man räknar på alla kostnader under hela bilägandet.