shutterstock_357215768Sverige är ett land med få invånare, som följaktligen har en relativt liten marknad för begagnade bilar. Annat är det på europeiska kontinenten, där de folktäta, större länderna har en mycket aktiv marknad. Här byter begagnade bilar i massor ägare dagligen. De som säljer bilarna är antingen privatpersoner eller handlare. Vilken typ av försäljare du väljer beror mycket på hur dina erfarenheter inom den här affärsgrenen ser ut. Att köpa av en handlare kan kännas säkrare, men är det något fel på bilen som du upptäcker först tillbaka i Sverige, så är det inte troligt att du åker tillbaka med bilen, oavsett om den köpts av en handlare eller privatperson.

Bilsajter som heter duga

Några av de vanligaste sajterna för begagnade bilar i Tyskland heter www.mobile.de och www.autoscout24.de. I Italien söker du t.ex. på sajten www.automobile.it. I regel är det över sådana här sajter som du hittar de bättre priserna. Per annons eller på biltorg ligger priserna ofta högre, ibland betalar du upp till 10 000 kronor mer där än på internetbilsajterna. Om det är veteranbilar som intresserar dig så kan du sälja och köpa sådana även inom Sverige, på sajter som Tjoloholmclassicmotor.se. Även i Italien på www.subito.it kan veteranbilsentusiasten få sitt lystmäte, för här säljer ofta privatpersoner av sina klenoder inom den här bilgenren.

Tips för en lyckad affär

Förutom Italien är Tyskland ett utmärkt land för bilköp. Bilar är starkt förknippade med det här landet och de egna märkena står för hög kvalitet. Mercedes Benz, BMW och Volkswagen är dock inte de enda bilmärken de tyska bilsajterna har att erbjuda, utan marknaden är så bred som köparen bara kan önska sig. Om du köper från handlare kan det vara ett tips att inte handla exempelvis en VW hos en VW-handlare, utan hos en neutral handlare. Då blir informationen om för- och nackdelar ärligare, och priset möjligen lägre. För den som är intresserad av en specifik bils historia är den privata försäljaren rätta adressen.

Bild: chasdesign / Shutterstock.com