På frågan om du ska köpa din bil genom att välja finansiering eller om du ska betala den kontant är svaret ganska enkelt. Under förutsättning att du är privatperson kommer du naturligtvis alltid att tjäna på att betala din bil kontant. På det sättet kommer du att slippa alla de räntekostnader som tillkommer och samtidigt inte behöva tänka på månatliga betalningar. Nu är det dock så att de flesta bilköpare inte har det kapital som krävs för att betala en ny bil kontant och kommer därför bara att ha cashett val av finansiering som möjlighet.

Annat är det om du som privatperson eller företagare ska köpa en billigare begagnad bil. Här ska du då i så stor utsträckning som möjligt försöka betala denna bil kontant. Att finansiera köp av en begagnad bil med ett antal år på nacken kan bli mycket dyrt gentemot den snabba värdeminskning som sker efter de första fem åren. Det hela kommer ändå att vara ett val du får göra baserat på din ekonomiska situation, då det även kan vara en stor kostnad att köpa en begagnad bil. Alla behöver en bil och är priset lågt kan det vara en bra idé att istället spara ihop dessa pengar i jämförelse med att låna.

Är du företagare som behöver köpa en bil och kommer att sätta denna på företaget kommer du alltid att välja antingen leasingavtal, eller så blir det finansiering. Här är anledningen att detta är fullt avdragsgillt på företaget vilket gör att du egentligen inte kommer att få en så stor betalningsbörda. Detta är naturligtvis precis som med privatekonomi. Företaget måste ha en stabil ekonomi som tillåter att du tar en finansiering för ett bilköp. Det kommer även att gälla samma regler som att företaget har en god ekonomi och är utan några betalningsanmärkningar som kan ligga i fatet för en finansieringsplan.